La Palma

21  – 26 oktober

260 mijl 5-15 knopen NW

De tocht naar La Palma was eigenlijk best relaxed. We zijn ’s avonds uit Madeira vertrokken en zijn welgeteld één boot tegengekomen. En met die ene boot lagen we op ramkoers. Hoe verzin je het. Dan vaar je over een grote oceaan, in al die uren kom je één (grote) boot tegen (de ferry naar Porto Santo) en dan wil je precies op dezelfde plek zijn op hetzelfde tijdstip.

Mar_Jolie_AstridHuis_LaPalma-2Hebben wij weer. Via de marifoon de kapitein opgeroepen en de koersen op elkaar afgestemd. Altijd weer een fijn moment als je zo’n schip zonder problemen passeert en de nacht in kunt varen. Er was geen maan en daardoor was het hartstikke donker op het water. Dat kwam goed uit, want door app-contact met De Tijd (die al eerder naar La Palma waren vertrokken) om vier uur ’s nachts (!) begreep ik dat er een sterrenregen te zien zou moeten zijn. “Mmm, toch maar even onder mijn beschutte kap vandaan kruipen om te kijken wat er allemaal te zien is hierboven”. Ik keek, en jawel hoor, daar zag ik de eerste ster al vallen. Bizar! Zo was de nachtwacht goed vol te houden.

Mar_Jolie_AstridHuis_LaPalma-3
Vlag Portugal wordt verwisseld voor de vlag van Spanje

Toen we de kust naderden, nam Frank de wacht weer over. Het was even uitmikken om op tijd te komen. Dat wil zeggen: niet te vroeg te komen. Het is altijd makkelijker om een haven binnen te varen als het havenkantoor open is. Negen uur dus. De Maximo lag ook in La Palma, maar ik had al begrepen dat zij om acht uur ’s ochtends een rondrit over heteiland zouden gaan maken. Tot onze verbazing stonden ze – samen met de Maaike Saadet – ons welkom te zwaaien toen we de haven invoeren. Wat een leuke binnenkomst!

Bleek dat we ons vergist hadden met de tijdzones. Wij dachten dat ze op de Canarische Eilanden dezelfde tijdzone hadden als in Spanje. Niet dus.

Het was voor ons belangrijk om op tijd in La Palma aankomen, omdat we daar de verjaardag van Femke wilden vieren. 14 jaar alweer. Gelukkig waren we meer dan op tijd. Een dag te vroeg zelfs.

De haven – marina Tazzacorte – was nog maar een paar jaar oud, maar wel heel gezellig. Met een leuk barretje en hele aardige mensen op de haven. Om de hoek van de haven was het strand en kon je naar een klein plaatsje lopen. Als je de berg omhoog klom, kwam je bij een grotere plaatsje aan.

Mar_Jolie_AstridHuis_LaPalma-5
Onderweg naar het stadje

Samen met Frank en Femke heb ik die klim gemaakt om inkopen te gaan doen bij de supermarkt. ‘s Middags hebben we een lekkere taart gebakken voor de verjaardag van Femke: “kruimelvlaai met room”. ‘s Avonds hebben we bij een lekker Italiaans restaurantje net buiten de haven gegeten.

Eenmaal terug in de haven kwamen we op weg naar de douches bij het barretje een groep Nederlanders, een Belg en Denen tegen….ok, een drankje dan….altijd leuk dit soort spontane acties. We werden uitgenodigd om de volgende dag met z’n allen te gaan eten bij een restaurantje aan het andere eind van de haven. In overleg met Femke (want die was dan jarig en mocht beslissen wat we gingen doen) namen we de uitnodiging graag aan.

“Lang zal ze leven, lang zal ze leven”….eerst zongen wij voor de jarige Femke en daarna kwamen De Tijd en Maximo op bezoek en die zongen natuurlijk net zo hard – zo niet harder – mee. Femke werd flink verwend met mooie kado’s. Daarna was er taart met magische kaarsjes. Die hadden we de dag ervoor in de supermarkt gekocht. Die waren inderdaad magisch: als je ze uitblies, gingen ze daarna vanzelf weer aan!

Grappig, maar ook een beetje gevaarlijk. Even ontstond er een lichte paniek toen ze niet uit te krijgen leken, maar een bak water doet wonderen. Daarna konden we lekker van de zelfgebakken taart en brownies genieten.

Mar_Jolie_AstridHuis_LaPalma-19
Hieperdepiephoera!!

We zijn een beetje rond gaan toeren om ergens een lekker ijsje te gaan eten. Het was zondag, dus bijna alle winkels waren dicht. In het dorpje naast de haven vonden we dan toch eindelijk een ijscokraampje dat open was. Daarna met z’n allen (15 mensen) gaan eten. Iedereen begon Happy Birthday te zingen voor Femke en daarna werd ze nog toegezongen met een verjaardagslied in het Deens. Dat maak je niet elke dag mee! Helaas hadden ze alleen maar visgerechten – de gehaktballen waren op- en aangezien Femke niet zo van vis houdt was dit niet haar ding.

We zijn het eiland rondgereden. Naar de andere kant van het eiland, naar Santa Cruz. Wat waren we blij dat we daar niet in de haven lagen. Het plaatsje was heel leuk, maar de haven was bijna helemaal leeg. Niet zo verwonderlijk als je zag wat voor enorme swell de haven binnenkwam. De boten die er lagen, lagen door de deining behoorlijk te schommelen.

Mar_Jolie_AstridHuis_LaPalma-35

Ook zijn we naar de grootste sterrenwacht (ter wereld?) gereden. La Palma heeft bijna geen last van vals licht en boven op de berg is het uitzicht richting sterren geweldig. We zijn er even rond gaan wandelen, maar omdat het bezoekerscentrum nog niet af was (lees: geen wc beschikbaar) moesten we toch weer verder. De vulkaan hadden we ook nog graag willen bezoeken, maar daar hadden we geen tijd meer voor, omdat we nog La Gomera nog wilden zien voor we op Gran Canaria zouden aankomen.

 

 

 

.

One Comment

Add yours →

  1. Wij genieten met jullie mee via de prachtige foto’s

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: