La Gomera

26.10 – 31.10

62 mijl 10-20 knopen ZO

Het was jammer om La Palma te verlaten. Het was er erg gezellig samen met de Maximo, de Tijd en alle andere boten. ‘s Middags zou de Vagebond aankomen, maar we wilden La Gomera nog bezoeken voor we naar Las Palmas zouden gaan voor de ARC. Marleen en Eric van de Maximo stonden ons ‘s ochtends uit te zwaaien. Zo leuk! Misschien dat we ze nog zouden zien in La Gomera.

We waren een paar mijltjes onderweg – La Palma waren we nog net niet voorbij – toen we in een keer dolfijnen zagen. Tenminste, het leken dolfijnen. Toen ze dichterbij kwamen bleken het pilot whales te zijn. Kleine walvissen. Eindelijk hebben we onze eerste walvissen tijdens deze reis gepot. Ze zwommen naast en zelfs voor de boot. Helemaal super!AHF-11

Onderweg zagen we op de AIS nog de Vagebond.

Via de marifoon hebben we ze opgeroepen. Leuk dat je op deze manier contact met elkaar kunt hebben. Eerst vond ik de marifoon maar niks. Eigenlijk liet ik het altijd aan Frank over. Hij heeft er een speciale training voor gedaan, ik niet. Maar tijdens deze reis blijkt steeds vaker dat het wel heel handig is als ik hem ook kan bedienen. Ik denk dat ik na onze reis toch ook maar een training ga volgen…

AHF-12
Verstoppertje??

Nog net op tijd kwamen we de haven in van San Sebastián in La Gomera. Een over zes wilden we het havenkantoor binnenlopen om toegangskaarten voor de poort te regelen. Dicht! “Ah, nee”. Gelukkig zat er nog iemand binnen die zo vriendelijk was om toch de deur nog even voor ons open te maken. Daarna het dorpje ingelopen. Via TripAdvisor had ik een leuk tapas restaurantje gevonden en daar wilden we naar toe. Helaas waren er meer mensen die dit idee hadden, want het was bommetje vol, met een hele wachtlijst waar je je naam kon bijschrijven naast de deur. Om als nummer 20 ons bij te laten schrijven leek ons weinig zinvol dus zo belanden we uiteindelijk in een Italiaans restaurantje. Het sfeertje in het dorpje was heel leuk. Het beviel ons hier wel!

We wilden een auto huren om het eiland te gaan verkennen. Het was hoogseizoen en het bleek onmogelijk om nog ergens een auto te regelen. De vrouw van het havenkantoor wist gelukkig nog een adresje waar ze nog net 1 auto hadden. Wat een geluk weer!

Het eiland was prachtig. Wat ik het meest bijzonder vond was dat er hele gebieden waren waar totaal geen bebouwing was. Waar vind je dat nog? De wegen waren prachtig aangelegd (is ons EU geld dan toch nog ergens goed voor?) en zo reden we het hele eiland rond. Eerst naar … met een uitzichtpunt van glas. Even een -mentaal- drempeltje over om erop te gaan staan. Het was de moeite waard om de drempel te overwinnen.

We waren net op tijd, want achter ons kwam een enorme stoet bussen aan met allemaal toeristen van de cruiseboot uit de haven. Niet alleen op tijd voor het uitzichtpunt, maar zeker ook voor het toilet bij het uitzichtpunt. Ze hadden er maar 1. Wij vormden met z’n vieren al een rij. Ik kon me al helemaal voorstellen hoe de rij er na ons uit zou zien. Maar goed, dat was gelukkig niet ons probleem. We zijn naar …gereden om te kijken hoe het daar op de ankerplek eruit zag. Een mooie baai, maar met heel veel swell. Er lag dan ook maar een gewone boot voor anker (met twee ankers uit, een achter en een voor) en drie catamarans. Die hebben blijkbaar minder last van swell omdat ze op twee drijvers liggen. Het zag er niet al te aanlokkelijk uit om hier te gaan liggen. Dat hadden we willen doen om nog even onder de boot te kunnen duiken om een anode op de schroef te zetten.

AHF-19En om de Maximo nog even te kunnen zien. Zij zouden een paar dagen later hier aankomen. “Misschien kunnen we toch maar beter in de haven van San Sebastián blijven liggen”, was onze conclusie. “Die anode kunnen we er wel in Gran Canaria opzetten. Wel jammer dat we dan de Maximo niet meer zien!”. Op de terugweg nog wat gedronken bij een klein Duits cafeetje in de bergen met een prachtig uitzicht vanaf het dakterras en toen weer terug naar onze haven.

Samen met Frank ben ik ook nog een dag gaan rondtoeren op het eiland.

De meiden bleven aan boord om huiswerk te maken. Het is een heel bijzonder eiland om rond te rijden. Het ene moment rijd je in een oerbos, het andere moment in een open vlakte met bijna geen begroeiing. Bij de autoverhuur hadden ze ons een plaatsje aangewezen dat de moeite waard was om te bezoeken. Vol goede moed sloeg ik de afslag in die naar het plaatje zou leiden. Na 100 meter wilde ik het liefst alweer omdraaien, zo steil en smal was het weggetje naar beneden. Te smal om te draaien, dus toch maar verder gereden. Gelukkig kwamen er weinig tegenliggers….We hadden geen idee of we goed reden, want het WiFi bereik was 0 in de vallei. Een parkeerplaats. Misschien verder wandelen vanaf hier? Na 500 meter leek het ons toch verstandiger om het toch maar met de auto verder te proberen. Naar beneden wandelen ging prima, maar straks moesten we weer omhoog. Gelukkig maar, want die 500 meters terug waren al pittig. En met de auto was het toch nog wel een stukje rijden. Uiteindelijk kwamen we bij een plek aan met een paar huizen en een restaurant. Daar zijn we maar gaan lunchen. Lekker gegeten met een prachtig uitzicht vanaf het dakterras. Leuk om geweest te zijn, maar ik was wel heel blij toen we weer veilig de grote weg opdraaiden nadat we die steile klim weer terug naar boven hadden gemaakt.

Ondertussen waren de Dutch en de Tijd ook in de haven aangekomen. Heel gezellig! Toen we vertrokken stond iedereen op de kade ons uit te zwaaien. Het voelde voor mij als een soort afscheid van ons “Zeilen”avontuur (bijna alle Nederlandse boten die we tegenkwamen, hadden we ontmoet de vertrekkersdag die door het blad “Zeilen was georganiseerd). Nu gingen we het “ARC”-avontuur tegemoet. Geen enkele boot die we hadden ontmoet op de vertrekkersdag deed daar aan mee. Dus moesten we nu weer op eigen benen staan. Spannend, maar ook wel weer leuk!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: