Oversteek Porto Santo

30.9.17 -2.20.17  450 mijl NNO 20-32 knopen

“Kijk, dolfijnen!”…de oversteek naar Porto Santo kon niet beter beginnen. We waren nog maar net Lagos uit, de zon verdween langzaam achter de horizon toen er plotseling een heleboel dolfijnen rondom onze boot kwamen zwemmen. Het blijft een geweldige ervaring. Daarna werd er gedanst en gezongen op het dek. Heel gezellig allemaal. De eerste nacht op zee begon super. Zo mocht de hele trip van vier dagen op zee – onze langste tot nu toe – van mij wel zijn. Helaas ging dat niet helemaal op.

Marjolie en Femke wilden de eerste wacht samen doen. Zo stoer!! Ze deden het hartstikke goed. Ten zuiden van Sagres moesten we een shipping lane passeren. Bij het passeren van een shipping lane houdt Frank meestal de wacht. Frank had bij de wacht van de meiden op de bank geslapen en ik lag in ons eigen bed aan de achterkant van de boot. Als we geen wacht hebben,  slapen we tijdens onze nachtelijke tochten op de bank in de salon. Deze bank is midden in de boot gesitueerd – daar lig je over het algemeen het rustigst. Maar omdat ik toch al in ons eigen bed lag, bleef ik daar ook tijdens de wacht van Frank lekker liggen. Nou ja, lekker….Echt goed sliep ik daar niet, want de achterkant bewoog behoorlijk. De wind was fors toegenomen en de golven ook. De hele tijd hoorde ik de stuurautomaat op een neer gaan. Die zit direct op het roer, onder ons bed. Een heel irritant geluid. Toen ik Frank moest aflossen, voelde ik me niet helemaal top. Dat werd er gedurende mijn wacht niet beter op….lang leve de plastic zakjes ♥.

Ik was blij toen Frank de wacht weer van me kon overnemen. De golven bleven hoog. Gelukkig drukte de wind ons er goed doorheen. Het was wel goed uitmikken met de wind, die stond 140 -150 graden bakboord (vanuit links achter links, bijna recht van achter), maar gedurende de tocht veranderde hij telkens iets van richting. Als de wind dan te ver doordraait en van de andere kant je zeilen inblaast, moet je gijpen en de zeilen omzetten. In Portimão hadden we een onderdeel van de winch (waarmee je de schoten van het zeil aantrekt) een beetje uit zijn verband gedraaid met een verkeerde ophijsmanoeuvre van de rubberboot. Daarom wilden we proberen om aan die kant de winch te ontzien en de zeilen aan stuurboord (rechterkant van de boot) te houden.

Impressie oversteek

Bakboord zit trouwens aan de linkerkant van de boot. Voor ons heel makkelijk te onthouden. Want aan die kant bakken/koken we (dat is tot nu toe bij alle boten van de Huisjes het geval geweest. Heel handig!).

Wind bleef flink in de zeilen staan, golven bleven behoorlijk hoog, maar we gingen in ieder geval de goede kant op. Met een fors rif in het grootzeil en de genua, beloofde het qua snelheid toch een hele snelle overtocht te worden.

OversteekPortoSanto©AstridHuis-4

Na de tweede dag kregen Frank en ik allebei enorme hoofdpijn. Met die golven erbij was dat niet echt een pretje. Wel bijzonder dat we het allebei tegelijk hadden. Alhoewel..Marjolie vroeg zich plotseling af of het kwam doordat we geen koffie meer hadden gedronken vanaf ons vertrek. “Ah, daar kun je wel eens gelijk in hebben”. Als je koffie drinkt onderweg, dan is het risico dat je zeeziek wordt een stuk groter. Daardoor drinken wij het eigenlijk tijdens het varen nooit. Maar als je dan een paar dagen onderweg bent, krijg je dus gewoon afkickverschijnselen!

Marjolie en Femke hadden nog een keer de wacht gehouden (ja, inderdaad Joris van de Phanta Rhei – zonder dat wij ons er mee bemoeiden. We leren het nog wel). Op de hele zee hebben we bijna geen andere boot te zien. Blijft bijzonder om zo alleen over de zee te varen. De laatste nacht moesten we de snelheid nog wel een beetje inhouden, want we wilden niet op het eerste eiland van de Madeira groep -Porto Santo- aankomen als het nog donker was.

OversteekPortoSanto©AstridHuis-5
“Land in zicht”. Nog even wachten en dan is het licht…

“Land in zicht!”. De vuurtoren kwam in beeld en even later zagen we het eiland in de verte liggen. Nog even de hoek om en daar kwam de haven al in zicht. In het zicht van de haven, wilde de autopilot (apparaat dat zorgt dat je niet de hele tijd achter je stuurwiel hoeft te staan) er niet meer af en bleef deze nog maar één kant opsturen. Na een paar rondjes gevaren te hebben en het systeem een reset te hebben gegeven, kwam deze weer vrij. Daarna gelukkig weer bestuurbaar en konden we op zoek naar een plekje om te liggen. De haven was helaas vol, inclusief het bijbehorende ankerveld in de haven, maar buiten vonden we een plekje om te ankeren. Het schommelde wel behoorlijk, maar we lagen in ieder geval vast achter onze anker. Gelijk maar aan het bakken geslagen (inderdaad, aan bakboord).  Met een voldaan gevoel van 450 mijl in 61 uur lieten we ons de gebakken eitjes lekker smaken.

 

 

 

 

 

7 Comments

Add yours →

 1. Wat ziet jullie reis er toch GEWELDIG uit! Fijn dat het allemaal zo goed gaat en jullie volop genieten! Mareine en ik lezen af en toe (niet te vaak want na het lezen willen we meteen met vakantie 😉 jullie blogs, erg leuk om mee te mogen genieten van jullie avonturen. We wensen jullie nog een hele mooie tijd en – natuurlijk – een behouden vaart!

  Groeten, Janou & Mareine

  Liked by 1 persoon

  • Hey Janou en Mareine,

   Wat leuk dat jullie ons blog ook (af en toe) lezen. Pas op voor een overdosis inspiratie. Voor je het weet is Boels Zanders twee van hun beste krachten kwijt. We genieten inderdaad volop; gek genoeg ook wel van de dingetjes die soms tegenzitten. We komen dan in de – “nee is geen optie” of “kan niet bestaat niet” modus – en krijgen dan ook weer veel energie als zaken opgelost zijn. Zijn dankbaar dat we dit samen kunnen doen. Marjolie en Femke doe het ook super en staan ondertussen op zee “hun mannetje”. Over twee uurtjes vertrekken we naar La Palma. Nu de boot klaarmaken voor twee nachtjes op zee.

   Heel veel succes met jullie werkzaamheden en geniet van jullie jonge gezinnen!

   Groeten, Frank

   Like

 2. Gefeliciteerd met jullie grote puber!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: